3.4.07
bye bye kopieerbeveiliging
De manier waarop de klassieke muziekmaatschappijen de digitale revolutie ondergingen deed denken aan hoe hoogzwangere tieners hun toekomst verbergen onder slobbertruien. Je kan jezelf voorliegen, maar vroeg of laat breekt realiteit aan.
Die realiteit is evolutie. Geen filosofisch debat over 'wat als Itunes vóór napster was gelanceerd?' of 'wat als er geen defensieve prijsafspraken gemaakt waren?'. Wel tevreden dat er eindelijk vooruitgang geboekt wordt.
Enkele maanden geleden had ik nog een hoogoplopende discussie met Billy (citywurl), een kersvers label-eigenaar die had moeten investeren om zijn artiesten deftig te kunnen promoten (en het dus maar redelijk vond dat labels hun investering beschermen). De lage kwaliteit van vele illegale mp3's gecombineerd met het omslachtige zoekwerk leek mij reden genoeg om over te stappen naar legale sites. Die copy-beveiliging waar de massa niks van weet of snapt vormt volgens mij slechts een extra drempel voor een overstap naar Itunes. De illegale P2P-netwerken kunnen een aanvullend promo-kanaal zijn. Hij was het niet met mij eens, maar Steve Jobs van Apple wel. Sinds deze week wilt EMI zijn mp3s ook werkelijk zonder beveiliging verkopen en zo maken bedrijven geschiedenis.
Eén kanttekening. Itunes geeft praktisch al zijn inkomsten af, aan de RIAA en aan de betaalkanalen. Bovendien zijn er nieuwe taxen voor cd-roms, waarmee auteurs dan betaalt kunnen worden. En zo kan alles hetzelfde blijven. De reuzen van vroeger beginnen greep te krijgen op het internet.
Benieuwd hoe Youtube zal overleven. Viacom claimt rechten en andere concurrenten zijn op komst.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten